Rabu, 24 Mei 2017

Rebiu | HEGEMONI – Korban Ketidakadilan Sosial


HEGEMONI – Korban Ketidakadilan Sosial
Kolektif Parti Dunia Ketiga
Hegemoni, band asal Terengganu hadir dengan rilisan berjudul “Korban Ketidakadilan Sosial” pada penghujung Januari 2017. CD ini memuatkan sejumlah 13 buah lagu, dirakam di Erylasia Studio oleh ‘komplot’ yang terdiri daripada Che (vokal), Mie (gitar utama / solo), Bean (gitar kedua / solo), Eman (gitar ritma / vokal latar), Amin (bass / vokal latar), Iwan (dram / vokal latar) dan John (dram kedua). Muzik Hegemoni diklasifikasikan Anarcho Punk. Jenisan punk rock yang senang diterima, mudah dihadam. Untuk perbandingan, muzik band ini ada persamaan dengan Marjinal, atau jika band tempatan, seperti Con-Damn The Corruptor. Sekadar gambaran. Bagi saya, Hegemoni ada kekuatan tersendiri. Seakan ada sesuatu yang diterapkan dalam membentuk identiti dan direksi sendiri. Saya benar-benar sukakan penulisan lirik-lirik lagu mereka yang mana menurut pendapat saya, kreatif dan unik. Lirik-lirik tulisan Hegemoni umpama satu pembentangan manisfesto yang panjang berjela, namun sarat dengan makna, bernas juga pada pengisiannya. Kualiti rakaman masih pada kadar yang baik, meskipun tidaklah yang terbaik. Kalian pendengar perlu mainkan CD ini dengan kuat untuk dapat merasai muzik Hegemoni itu hidup bernyawa, dan roh lirik-lirik yang mereka lagukan meresapi jiwa. Ini band yang berdiri teguh bersamanya filosofi dan ideologi; menjulang kebebasan bersuara, menegak kebenaran, menuntut keadilan. Lantang menolak sekeras-kerasnya semua sistem menindas dan pembodohan. Saya tidak pasti rilisan ini dikategorikan demo atau sebuah album penuh. Apapun, pemilikan CD berdurasi keseluruhan 61:02 minit ini sesuatu yang cukup-cukup berbaloi. Satu pakej yang turut diiringkan dengan helaian lirik dan informasi (bersaiz A3), helaian artikel (bersaiz A4), penampal (9cm x 9cm) dan pelekat (5cm x 5cm) percuma. Sambil-sambil menikmati “Korban Ketidakadilan Sosial”, baca juga dua artikel; Punk! Punk! Apa Adanya? serta Sedar, Bangkit, Lawan!. Kesemuanya ini, saya maksudkan CD, muzik, lirik, barang iringan malah institusi Hegemoni itu sendiri dalam satu pakej, adalah lengkap dan mantap.
facebook.com/hegemonikolektif
facebook.com/partiduniaketiga

Rebiu | BRAWK – Never Join The Army


BRAWK – Never Join The Army
Independen
Brawk telah pun meriliskan Demo 2017 mereka berjudul “Never Join The Army” pada akhir Mac lalu. CD dicetak profesional ini memuatkan 5 buah lagu, termasuklah saduran We Got The Beat lagu asal The Go-Go's. Promosi awal rilisan ini bermula sekitar Februari di mana Brawk melancarkan video lirik Friends By My Side, lagu pertama dalam demo ini [rujuk: youtu.be/QkCwgnoU5zI]. Band yang pada dasarnya berpaksikan Punk Rock / Crossover ini ditubuhkan oleh Asy (bekas vokalis The Splatters) dan disertai beberapa orang lama dalam scene; Roi (gitar), Man (bass) dan Emri (dram). Selain daripada semangat The Splatters diserap ke dalam jiwa Brawk, “Never Join The Army” cukup bijak mengambil inspirasi British Punk era 70an/80an, diadun bersama rentak Rock & Roll yang rancak menghiburkan serta diselit eksperimentasi bunyian metal dan free-jazz bagi menjelmakan udara segar dalam muzik mereka. Penglibatan pemuzik-pemuzik berpengalaman dari band, genre dan pengaruh yang berbeza dilihat sebagai satu kelebihan dan lebih banyak pilihan kepada Brawk dalam membentuk nuansa muzik gubahan band ini. Tiada sebarang komen untuk kualiti bunyi kerana ia memang pada tahap yang begitu baik. Ini rilisan demo yang dibikin mengikut piawaian album. Bayangkanlah, gigitan-gigitan solo gitar kedengaran cukup menyengat manakala petikan bass seakan melantun-lantun di gegendang telinga. Apa yang dapat disimpulkan, kesemua 5 lagu dalam Demo CD berdurasi keseluruhan hampir 15 minit ini tidak dicipta dan dirakam untuk kalian sekadar mendengar sahaja, ianya untuk kita turut serta riang gembira meraikannya; menyanyi dan berdansa bersama mereka. Brawk benar-benar rawk!! Rebiu ini diakhiri dengan kata-kata keramat: United we stand! We shall not be divided.

Sabtu, 20 Mei 2017

BANGKIT! FANZINE – Isu #4.5


BANGKIT! FANZINE isu #4.5 kini telah terbit dan mula beredar secara rasmi pada 20 Mei 2017. Ini sebuah lagi Keluaran Khas: Thrash Metal Buatan Malaysia atau dipanggil EDISI THRASH.MY. Ianya menampilkan interbiu bersama HEREAFTER yang telah kembali dengan album keempat “Insignia”, ANTACID yang baru mengeluarkan EP “Force of Thunder”, VERMINATOR yang berkeyakinan tinggi menerusi album debut “Fatal Devastation” dan wakil dari Sabah, TORMENTOR yang meledak dengan Cass.EP “Blasting Torment”. Turut dibawakan temubual bersama SARJAN HASSAN (penjana irama Thrashcore / Crossover yang tidak asing dalam scene punk dan metal), EXOTHERMIX (thrasher muda yang memiliki potensi besar) serta wakil Thrash Metal dari Sarawak, MILITANT ATTACK. Keluaran Bangkit! #4.5 ini menjadi lebih bermakna buat aku sendiri kerana berpeluang dan berkesempatan berbual-bicara bersama MIE FTG dalam ruangan Figura Thrash! – di mana bro Mie bercerita tentang kumpulan FTG, band-band beliau selainnya dan sudah tentu mengenai pengetahuan dan pengalamannya melalui zaman awal scene Thrash Metal di negara ini. Paparan-paparan lain adalah segmen Buletin Thrash Metal Malaysia termasuklah laporan khas dari CENTRAL DISPOSAL dan VAULT serta ekspos KREACION. Macam biasa ada juga ruangan rebiu CD & Tape, artikel dan lebih menarik dilengkapi komik Spirit DIY edisi Thrash! sumbangan kartunis independen Aku Napie.

Harga: RM7 senaskah (tidak termasuk kos pengeposan)
+ RM1 pos biasa
+ RM4 pos daftar
+ RM7 poslaju Semenanjung / RM11 poslaju Borneo

Pembayaran:
MAYBANK – 153010198114
SUFIAN MOHAMED SALLEH

hubungi:
facebook.com/piankvlt – Pyan Nathias (editor)
facebook.com/bangkitzine – Bangkit! Facebook
whatsapp 019-2597570












Nota: HARGA PUKAL ISTIMEWA untuk yang minat membantu pengedaran Bangkit! #4.5 – sila berhubung!

Jumaat, 19 Mei 2017

Rebiu | THRASHIT – Kaiser of Evil


THRASHIT – Kaiser of Evil
Witches Brew
Kredibiliti Thrashit sebagai sebuah penjana senimuzik Thrash Metal yang berkualiti dari negara kita memang tidak dapat dinafikan. Mereka telah mendapat perhatian luar, bermain di beberapa metalfest berprestij di Eropah dan ditawarkan merilis album debut “Kaiser of Evil” di bawah label dari Jerman. Rilis pada 26 Februari 2016, CD full-length pertama Thrashit ini cukup hebat! Ianya menyenaraikan 8 buah lagu; Pressure, Fallen War, Neckbanger, Son Of Bastard, Thrashing and Slaughter, 666 Days in Hell, Kaiser of Evil dan Thrashit. Saya kira unsur-unsur Teutonic Thrash 80’an yang pekat melekat dalam muzik Thrashit telah menarik minat Witches Brew untuk mengeluarkan album ini (malah baru-baru ini pula dalam format 10" Pic Disc LP). “Kaiser of Evil” memuatkan rakaman semula 4 buah lagu dari EP 2014 di mana lagu-lagu tersebut diberi nafas baru serta penambahbaikan. 4 lagu baru adalah ciptaan-ciptaan yang segar, berkarisma dan semakin menampakkan identiti Thrashshit. Kemasukan Beno (gitar) menyertai Jorn (vokal/gitar), Erulz (bass) dan Logan (dram) dilihat memberi impak besar kepada muzik Thrashit yang mana kedengaran jauh lebih agresif, semakin heavy, disuntik variasi riff-riff teknikal serta susunan muzik yang kian matang dan pelbagai. Beno sebagaimana yang kita ketahui sebelum ini bersama Reaper turut memuntahkan solo-solo gitar yang berbisa. Vokal Jorn pula bertambah keras, garang dan penuh dengan amarah. Tidak sekadar thrashing yang kompleks dan meluru, komposisi lagu-lagu Thrashit turut diseimbangkan dengan elemen straight-forward serta sedikit dos gelombang awal Black Metal dan idea Punk / Crust mewarnai lagi integriti Thrash Metal bikinan band ini. Kerja-kerja rakaman (termasuk mixing dan mastering oleh Daryl Ang) di Icon Music Studio, Puchong pada September – November 2015 menghasilkan produksi bunyi yang amat membanggakan. Saya sarankan anda segera dapatkan CD berdurasi 24:04 minit ini. Salinan saya: 626/700.

Rabu, 17 Mei 2017

Rebiu | CENTRAL DISPOSAL – self-titled


CENTRAL DISPOSAL – self-titled
Independen
Central Disposal yang ditubuhkan di Kelang sekitar pertengahan 2004 mula mengorak langkah menerusi sebuah promo yang dikeluarkan pada September 2012. Dianggotai oleh Roi (gitar), Azrul Ihnsahn (gitar), Jeff Disposal (vokal) dan Mad SD (dram), mereka sebenarnya pemuzik-pemuzik berpengalaman yang juga pernah / sedang terlibat dalam nama-nama besar seperti Sil Khannaz, Ephemeral dan Cafergot. Setelah melalui sesi rakaman dan adunan yang dijalankan di Hotsound Studio, Kuala Lumpur pada April 2010, Julai 2010 dan April 2011 di bawah kendalian A.Zahid serta proses mastering yang dilaksanakan di USA oleh Saff Mastering, Central Disposal mengeluarkan album penuh pertama mereka secara rasmi mula diedarkan pada 31 Mei 2014. Ianya menyenaraikan sejumlah 10 buah lagu (durasi keseluruhan 40:30 minit); Wall of Fear, Holocene Extinction, Thrash or Be Thrashed, Toxic Death, Thrashing Hour, Hostile World, Mindwars, Under Attack, Liege of Inveracity dan juga Deathrow. Apa yang disajikan oleh Central Disposal menerusi album self-titled ini adalah menakjubkan! Ini album yang benar-benar prolifik, profesional dan berkualiti tinggi dalam pelbagai aspek – komposisi lagu, penulisan lirik, imej dan identiti, produksi bunyi, segalanya! – ianya begitu fokus dan berada pada satu landasan tepat sepertimana kemahuan halatuju muzikal mereka. Nuansa lagu-lagu ciptaan Central Disposal sungguh rancak; dibina dari riff-riff yang kencang dan “menendang punggung”. Gitar, bass (dalam rakaman album ini dimainkan oleh Roi kecuali Under Attack oleh A.Ihnsahn) serta dram kedengaran begitu menyatu sebati dalam tempo-tempo pantas lagu-lagu band ini. Pada detik-detik tertentu disulami solo-solo gitar yang ligat menyengat. Central Disposal benar-benar berwibawa dalam membawakan irama Thrash Metal yang menggila dan cenderung ke arah Thrash ala-Amerika. Pendekatan suara dan nyanyian Jeff cukup serasi dengan muzik Central Disposal, format vokal yang amat menepati kriteria Bay Area / East Coast Thrash Metal. Central Disposal juga bijak menyuntik elemen-elemen crossover pada sesetengah lagu, terutamanya pada lagu yang berdurasi pendek seperti Thrashing Hour dan Mindwars. Memang menghiburkan, headbanging tanpa henti. Kemantapan kualiti bunyi turut menjadi kunci kekuatan menyeluruh album ini. Kalaulah Central Disposal lahir di negara Uncle Sam di zaman kegemilangan Bay Area Thrash dahulu, mereka boleh dikatakan sebaris dengan band-band seperti Anthrax, Nuclear Assault, Exodus, Sacred Reich, Vio-lence, D.R.I. dan seumpamanya malah pemilihan Central Disposal untuk beraksi bersama Municipal Waste di Kuala Lumpur beberapa tahun lalu adalah tepat dalam kategorinya. Lihat juga kepada bagaimana booklet rilisan ini dizahirkan. Kehadiran maskot Chunkie, rekabentuk dan susunaturnya, cetakan pada permukaan atas cakera – semuanya sangat oldschool dan segera mengimbas kegemilangan scene thrash 80’an. Central Disposal serius dan sangat komited dengan apa yang mereka lakukan. Saya menyimpulkan rilisan ini sebuah album malar-segar, tidak jemu didengari, penuh dengan jiwa, malah masih kerapkali diulang putar sehingga ke hari ini. Ianya sebuah mahakarya yang akan membuatkan pendengar sentiasa rindu dengan Central Disposal dan kepingin untuk mendengar karya-karya baharu mereka.

Selasa, 16 Mei 2017

Rebiu | MILITANT ATTACK – Attack, Kill & Thrash!


MILITANT ATTACK – Attack, Kill & Thrash!
Independen
Serangan-serangan Thrash yang begitu membunuh! Saya mengulang dengar tak terhitung entah berapa kali untuk terus menikmati kepuasan yang dihidangkan Militant Attack menerusi EP “Attack, Kill & Thrash!” ini. Percayalah, ini produk Thrash Metal tempatan yang sangat berkualiti dan cukup berbaloi untuk dimiliki seandainya kalian antara yang terlepas pandang mengenai rilisan ini sebelum ini. “Attack, Kill & Thrash!” dikeluarkan sekitar Oktober 2015, memuatkan 7 buah lagu kesemuanya, berdurasi 28:34 minit secara keseluruhan. 4 lagu pertama adalah lagu-lagu ciptaan baru (The Beginning, Thrash ‘till Death, Attack The System dan Design To Kill) direkod di Tsitra Studio sekitar Januari hingga September 2015 dengan bantuan Bernie Joel Geres untuk proses mixing dan mastering. 3 lagu seterusnya dianggap bonus kepada EP ini, lagu-lagu lama Militant Attack (Systematic Slaughter, Stupid Syndrome dan Violent Riot) yang terpilih dari rilisan-rilisan mereka terdahulu dirakam semula secara live di Bingitzone Studio (adunan oleh Joe). EP dimulai dengan intro The Beginning, sebuah instrumental 1:16 minit yang indah dan tenang, Militant Attack kemudiannya tanpa berlengah meletuskan huru-hara pada lagu-lagu seterusnya melalui riff-riff Thrash yang pantas dan keras, permainan-permainan yang buas pada masa yang sama dikendali kemas, kedengaran teknikal di beberapa tempat disulami bahagian-bahagian straight-forward yang tepat-ke-muka, petikan-petikan solo gitar yang tajam, bassline yang menonjol serta hentakan-hentakan padu dan meribut dari bahagian dram. Banyak lagi perkara-perkara menarik yang dilaksanakan oleh Militant Attack dalam EP ini terutama pada lagu-lagu bonus juga. Anda akan hanya tahu sekiranya rilisan berformat pro-CD ini ada di tangan anda. Militant Attack yang dioperasikan oleh Worm (vokal utama & gitar ritma), Junk (vokal latar & gitar utama), Kayvil (bass) dan Kevin (dram) perlu diawasi pergerakan mereka. Apa tidaknya, mereka telah membunuh saya berkali-kali menerusi kehebatan senjata Thrash Metal mereka.

Isnin, 15 Mei 2017

Rebiu | VAULT – Live in Osaka


VAULT – Live in Osaka
Basement Records
Live Tape ini dikeluarkan pada 27 September 2014, bersempena Cassette Store Day pada tahun tersebut jika tidak silap saya. “Live in Osaka” memuatkan 10 track yang dirakam secara langsung semasa Vault mengadakan persembahan di acara True Thrash Fest di Osaka, Jepun pada 19 Februari 2012 dan kemudiannya melalui proses mastering oleh Rex Killer (Antacid) di Metalforce Studio. Vault dalam rakaman ini dibarisi Fizan (vokal), A’it (gitar), Ayen (gitar), Sen (bass) dan Ebi (dram). Side One menampilkan Intro, Raging Force, Bastards, Black Leather Cult dan Ripping Noise Terror manakala Side Two menyenaraikan Victim of Pain, Fuck Off and Die!!!, Onslaught of Death, Heavy Metal Attack dan War Fucking War. Tape ini memperdengarkan bagaimana gempitanya Vault di atas pentas serta penerimaan / sambutan pihak luar terhadap sebuah band speed / thrash dari dari Malaysia. Tape “Live in Osaka” sudah tentu arkib terbaik untuk salah satu sejarah dalam perjalanan karier Vault dan ia juga memberi peluang kepada penyokong Vault menikmati apa yang mereka sampaikan di Negara Matahari Terbit tersebut meskipun sekadar format audio. Begitu terasa hangat dan aura live-nya. Personaliti menghiasi kulit kaset adalah Mikitoshi Matsuo (pemilik Rockstakk Records dan penganjur True Thrash Fest).

Rebiu | VAULT – War Fucking War


VAULT – War Fucking War
Basement Records
Izinkan saya dahului dengan pencerahan beberapa fakta mengenai rilisan Vault “War Fucking War” yang hendak diulas ini (Nota: maaf jika ada kesilapan, hanya berdasarkan sedikit kajian dan apa yang diketahui – editor). Fakta yang pertama mengenai produksi tape ini di mana salinan yang saya miliki adalah cetakan ketiga (3rd pressing) oleh Basement Records. Versi kaset paling awal untuk rilisan “War Fucking War” adalah keluaran bersama Hammerblow Records (sebuah label yang bertapak di Kajang) dan Basement Records pada 15 November 2012. Keluaran edisi pertama tersebut terhad 200 unit dengan artwork yang berbeza (ilustrasi yang agak simple) dan disediakan dalam 3 warna sampul yang berbeza iaitu biru, hijau dan kuning. “War Fucking War” sebenarnya terlebih dahulu (rujuk: versi asal) dikeluarkan dalam format 10" vinyl LP (blue transparent vinyl) terhad 105 salinan oleh Basement Records pada 16 Oktober 2012. Rilisan format 10" vinyl LP menampilkan artwork yang berlainan berbanding versi awal format tape. Berkaitan salinan ulangcetak ketiga versi kaset yang saya ulas ini, ianya rilis pada 30 Jun 2014, menggunakan artwork yang ditampilkan pada rilisan format 10" vinyl LP tadi. [Untuk makluman tambahan, Basement Records turut mengeluarkan repress kedua format vinyl iaitu 12" marble-green vinyl LP pada Julai 2014 menampilkan artwork yang baru]. Fakta yang kedua merujuk kepada kandungan rilisan “War Fucking War”. Jumlah dan senarai lagu tetap sama pada semua versi format / ulangcetak iaitu 12 track kesemuanya (berdurasi keseluruhan 41:40 minit). Kebanyakan tanggapan mengisytihar “War Fucking War” adalah kompilasi / koleksi semua lagu Vault dari rilisan "Raging Force" Demo 2006 (Final Punishment Records, Belanda) dan "Fuck Off and Die!!!" Demo 2009 (Dying Victims Productions, Jerman) serta ekstra dua lagu previously unreleased iaitu Victim of Pain dan War Fucking War. Hakikat sebenarnya pengeluaran “War Fucking War” adalah materialisasi rasmi 2 lagu tersebut, yang mana mengikut perancangan asal dicadangkan untuk projek split 7" bersama Appäratus (tidak dapat dikeluarkan kerana 2 lagu Vault tersebut melebihi had durasi format 7") disertakan Demo 2006 dan Demo 2009 sebagai bonus. [Penerangan ini turut dicetak pada inlay cover rilisan “War Fucking War” ini]. Ok, mengenai lagu-lagu Victim of Pain (3:24) dan War Fucking War (4:28), kedua-dua track ini direkod sekitar tahun 2008 dan ianya kesinambungan manifestasi oldschool Speed / Thrash metal bikinan Vault yang penuh dengan kelajuan, kemarahan serta tebalnya semangat punk / d-beat dalam garapan muziknya. Kualiti rakaman juga pada tahap yang baik dan menghasilkan bunyi “analog” yang jelas dan cemerlang. Ini rilisan yang sepatutnya ada dalam simpanan anda kerana ianya bukan kompilasi, tetapi rilisan official untuk 2 lagu yang tak dapat dimuatkan dalam split bersama Appäratus. [Untuk makluman, split tersebut direalisasikan dengan 2 lagu lain dari Vault iaitu Nuklear Inversion of the Black Kross (2:15) dan Ripping Noise Terror (2:54) dalam 7" vinyl EP berjudul “Metal-Mëister / Rå-Punk Kontrol!!” 2009, Basement Records].

Ahad, 14 Mei 2017

Interbiu | VAULT : 28.04.2017


Dalam proses penyediaan “special Thrash issue” ini, aku ada menghubungi Fizan yang merupakan vokalis band VAULT menerusi aplikasi Khidmat Pesanan Ringkas (SMS). Tujuan asalnya hendak mendapatkan sedikit maklumat mengenai status dan perkembangan terkini band tersebut untuk ditulis dalam ruangan buletin, akan tetapi perbualan kami menjadi sedikit panjang dan mengandungi pelbagai info menarik. Jadi, tidak salah rasanya aku kongsikan "sembang" di antara kami di sini, untuk korang ketahui sedikit sebanyak tentang VAULT…

Assalamualaikum Fizan. Minta maaf banyak. Hampir terlupa nak contact semula. Demam pun dah ok sikit ni. Fizan… sebenarnya aku contact ni nak dapatkan latest info / news band Vault untuk tulis di news section zine yang sedang aku bikin sekarang ni, hehe!
Waalaikumsalam brader.. haha, takpa. Alhamdulillah dah sihat brader.. boleh je nak dapatkan info pasal Vault. Tak ada masalah.. untuk zine Bangkit! kan?

Yup… Fizan mesti tau sebab baru ni interview Antacid, huhu! 
Yup. Thanks di atas interview tu brader. Aku amat hargainya and thanks for the support.. untuk pengetahuan brader, Vault dalam proses untuk merakamkan album penuh. Jika tiada masalah, insyaAllah kami akan riliskan dalam tahun ni.

Tu debut album kan? Yang sebelum ni “War Fucking War” (2013) kompilasi demo kan?
Yup, first full-length album. “War Fucking War” is actually bukan kompilasi bro.. itu 2 track lagu yang tak pernah rilis dan diriliskan + bonus dari 2 demo.

Oh ya betul.... ada 2 lagu unreleased yang tak silap untuk 7" tak jadi.. aku pernah tulis tentang “War Fucking War” dalam blog Ekstrim.
Lagu tu kami record untuk split tapi tak lepas untuk masuk dalam 7" EP coz terlebih minit.

Fizan… cerita lanjut lagi tentang full album Vault tu.
InsyaAllah kami akan mempertaruhkan 10 buah lagu untuk full-length Vault. Muzik Vault tetap seperti dahulu. Heavy Speed Metal dengan pengaruh muzik Punk 80’an. Ini adalah acuan muzik Vault dari dahulu. Lirik banyak mengisahkan tentang war, death dan destruction. Untuk album ini agak special kerana line-up Vault zaman “Raging Force” demo telah kembali. So, nantikan!

Wow! Ini macam bagus lah! 
Hehe! ini macam bro.. muzik Vault memang kuat dengan pengaruh punk dan speed metal.

Best… aku ada beberapa tape Vault… “War Fucking War” tu… “Raging Force” demo (2007) pun ada rasanya, kena cari balik.
“Raging Force” agak kuat pengaruh punk 80’an ditambah sedikit acuan dan kelajuan muzik thrash dan speed metal.. d-beat forever!

Fizan… bukan “Raging Force” yang aku ada… tapi tape “Fuck Off and Die!!!”. Hehe!
Hahaha! “Raging Force” dan “Fuck Off and Die!!!” demo tu agak special bagi aku bro.. “Raging Force” demo diriliskan oleh label dari Netherlands (Final Punishment Records) dan “Fuck Off and Die!!!” demo oleh label Germany (Dying Victims Productions).

Untuk demo “Fuck Off and Die!!!” (2009) tu muzik / pengaruh dia camne lak?
Actually lagu kat “Fuck Off and Die!!!” tu dah lama buat masa dengan line-up lama. Cuma masa recording tu guna khidmat line-up Reaper. Masa tu line-up lama agak busy dengan Antacid. Tu sebab ada kelainan sikit pada muzik dan cara permainan dram. Muzik masih kekal dengan acuan dulu cuma agak thrashing sikit dengan pengaruh muzik dari band Whiplash dan Tankard.

Tak sabar nak tunggu full-length Vault tu.. insyaAllah satu hari nanti nak interview eksklusif Vault lak. Hehe!
Hehehe! InsyaAllah bro.. lagu dah ready semua cuma pergerakan untuk recording agak terbatas sikit. Masing-masing agak busy dengan kerjaya harian.

Takpe.. pelahan-pelahan... yang penting release padu!
Yup, betul tu.. to be honest Vault dari dulu masih mengekalkan undergroud metal spirit hehe.. keep the spirit of undergroud metal music alive!

Fizan VAULT – kini juga vokalis Antacid

Jumaat, 12 Mei 2017

Rebiu | PUAKERYSM – Deprived of Tranquillity


PUAKERYSM – Deprived of Tranquillity
D’Anger Records / Rawk One Army
Unit Thrash bergelar Puakerysm yang berpengkalan di Rawang, Selangor ini kembali dengan rilisan EP kedua, menyusul lebih kurang 4 tahun selepas “Conspiracy of Madness” EP 2013. EP dalam format Pro-CDR berjudul “Deprived of Tranquillity” ini dilancarkan keluaran dan edarannya semasa acara Hammer ov Thrash bertarikh 29 April 2017. “Deprived of Tranquillity” mempertaruhkan 5 buah lagu ciptaan terkini Puakerysm serta tambahan sebuah lagu dari EP 2013 yang telah melalui proses remastered. Semua lagu-lagu baru dirakam serta diadun di D’Anger Studio dan Sound Avenue Studio sekitar Disember 2015 hingga Mac 2016. Secara muzikal, Puakerysm mengadunkan pelbagai subgenre Thrash bagi membentuk muzik mereka. Maksudnya, mereka tidak terikat dengan mana-mana aliran. Semuanya ada di situ samada American Thrash, Teutonic, Brazilian, Crossover malah NWOBHM digarap dengan baik dalam komposisi lagu-lagu band ini. Apa yang jelas, Puakerysm didapati semakin Thrash menerusi "Deprived of Tranquillity". EP kali ini kaya dengan variasi riff dan melodi lagu serta jauh lebih baik susunan muziknya. Kedengaran sangat kental sifat thrashnya. Kalau EP pertama dulu mungkin Puakerysm masih tercari dan agak bereksperimentasi, untuk yang kedua ini mereka kian menghampiri identiti Thrash yang mereka mahukan... Thrash Metal cara Puakerysm. Meskipun saya secara peribadi lebih selesa dengan lenggok vokal dalam EP 2013, Zan dilihat mencuba tona dan pendekatan suara yang berbeza kali ini, kekadang kedengaran sedikit meleret namun yang bagusnya dari satu perspektif ianya menerbitkan sifat unik dalam keseluruhan lagu-lagu Puakerysm, tidak hanya tertakluk kepada gaya vokal tipikal untuk muzik Thrash. Saya menyimpulkan EP ini sebuah rilisan yang kian menampakkan progresi Puakerysm dalam pengkaryaan mereka. Semua lagu boleh tahan menarik dan sedap dilayan. Track pilihan saya: Unavoidable dan Deprived of Tranquillity. Ayuh segera dapatkan CD berdurasi keseluruhan 21:47 minit ini dan rasai hangatnya bahang Thrash Metal dari komuniti Rawk One Army! Thrash Till Die!!!
facebook.com/puakerysm.army

Rabu, 10 Mei 2017

Rebiu | KREACION – Dying World


KREACION – Dying World
Independen
Ketika kebanyakan band-band Thrash tempatan mahu kembali kepada nuansa “old-school” dalam olahan muzik dan sound mereka, band Kreacion yang baru sahaja mengeluarkan rilisan pertama mereka “Dying World” EP 2017 mengambil langkah berani menerapkan nilai-nilai “modern” dalam muzik Thrash Metal binaan mereka. Malah band ini lebih selesa menggelar muzik mereka sebagai New Wave of Thrash Metal. Kreacion mungkin agak asing pada kebanyakan di kalangan kita. Saya sendiri sekadar mendengar nama mereka sahaja sekitar setahun dua ini di mana nama / logo Kreacion kerap tertera pada flyer-flyer gig tempatan. Biarpun boleh dikatakan masih baru, Kreacion bukan calang-calang keujudannya. Bakat mereka umpama pisau yang diasah semakin tajam dan EP “Dying World” itu sendiri begitu bagus produksinya. Ia permulaan yang baik dari Kreacion. EP ini kandungannya 4 buah lagu (berdurasi keseluruhan lebih 16 minit) yang begitu memberangsangkan, cukup garang dan mengalir kencang. Lagu pertama, The Path adalah sebuah intro yang mengasyikkan. Lagu seterusnya Our Awakening dan Dying World tanpa belas meledakkan irama Thrash Metal yang begitu padu, berat, lasak, disuntik pelbagai citarasa yang ke hadapan; rembatan-rembatan riff gitar penuh teknikal, groove-groove progresif, solo-solo memukau, hentakan-hentakan bass dan dram yang cukup jelas menghentam. Band-band American Thrash seperti Megadeth, Death Angel dan juga Havok sebagai contoh agak mempengaruhi struktur asas muzik Kreacion. Lagu terakhir, War of Dissidense masih sebuah lagu yang hebat cuma kedengaran sedikit berlainan, seakan ada elemen Trivium di dalamnya. Difahamkan ini lagu lama (lagu ciptaan pertama) semasa menggunakan nama Godslave yang kemudiannya digubah semula untuk disesuaikan dengan identiti Kreacion. Selain daripada permainan yang kemas dan ketat, satu lagi kelebihan yang ada dalam EP ini adalah pada produksi bunyinya yang sungguh menakjubkan. Bunyi yang terhasil cukup jelas, bersih dan padat. Untuk makluman, EP ini telah dirakam dan melalui proses mastering di Sound X Studio, Kajang. Ternyata dan telah terbukti bahawa kehadiran Kreacion memberi nafas baru kepada industri kecil Thrash Metal tempatan, mungkin satu-satunya pilihan untuk kita menghirup udara segar irama Thrash (dalam konteks scene tempatan) buat masa ini. Saya sarankan anda segera dapatkan CD “Dying World” EP ini kerana ianya sebuah rilisan yang memang terbaik kualitinya dari sebuah band muda yang berpotensi cukup besar. Hail Angkatan Besi Bersekutu.
facebook.com/kreacionband

Selasa, 9 Mei 2017

Rebiu | VERMINATOR – Fatal Devastation


VERMINATOR – Fatal Devastation
Independen
Akhirnya, saya temui jawaban terbaik dari Malaysia untuk Sodom / Kreator. Verminator telah mentakrifkan Teutonic Thrash Metal dengan cara yang betul. “Fatal Devastation” adalah karya sulung dari Verminator, band asal Kuala Terengganu yang diterajui Yoe Firestorm (gitar/vokal), Jim Reinigen (bass/vokal) dan Neoroth (dram). Datangnya CD berdurasi keseluruhan 36:38 minit ini seperti tanpa amaran. Verminator tiada demo atau keluaran EP sebagai pengenalan diri. Mereka terus kepada rilisan album dicetak profesional di mana ini menunjukkan Verminator percaya dengan kemampuan mereka, serius dengan apa yang mereka lakukan dan berada pada tahap konfidensi yang tinggi. “Fatal Devastation” menyenaraikan sejumlah 8 buah lagu, termasuk sebuah intro dan instrumental. Kalian pendengar mungkin tidak disajikan dengan ketulenan muzik di sini akan tetapi jika inginkan garapan terbaik dan benar-benar menepati kriteria thrash teutonik sepertimana Sodom dan Kreator, malah Destruction juga maka kualiti itu dipersembahkan dengan jayanya dan sangat berkesan oleh Verminator.  Komposisi lagu olahan band ini cukup memberangsangkan dan terus-menerus meransang pendengar untuk headbanging tanpa henti seiring agresi lagu-lagu ciptaan mereka. Kejituan produksi album ini ditambah pula dengan kualiti bunyi yang amat membanggakan. Aura ‘old-school’ begitu menguasai suasana dalam “Fatal Devastation”. Ianya seperti menikmati sebuah album Thrash dari Jerman yang dikeluarkan pada era 80an / awal 90an. Tabik hormat buat seluruh anggota Verminator dan tenaga kerja di sebalik tabir pembikinan album ini yang membangkitkan semangat lama Thrash Metal dengan begitu hebat sekali. Seperkara lagi, samada anda mahu percaya atau tidak, seorang pemain dram (untuk band seperti Dysgusted, Suffer Remain dan Nosferiel) dengan berani dan penuh yakin beranjak ke hadapan menggalas gitar dan melontarkan suara. Tahniah Yoe Firestorm, anda melakukannya dengan baik dan efektif. Thrash and Burn!
facebook.com/VerminatorThrash

Rebiu | SARJAN HASSAN - Demo 2005 (Reissue 2015)


SARJAN HASSAN - Demo 2005 (Reissue 2015)
Basement Records
Demo 2005 dari Sarjan Hassan ini versi asalnya keluaran 321…Go! Distro dan End Up Records manakala yang saya miliki untuk diulas ini adalah rilisan semula oleh Basement Records pada sekitar 2015. Saya percaya demo ini cukup penting dan besar maknanya kepada Sarjan Hassan. Ini material rasmi pertama dari band yang didokongi Man Beranak (vokal), Mr.Chaos (gitar), Waqs (bass) dan Manusia Mesin (dram), mukadimah keujudan mereka dalam scene Crossover / Thrashcore tempatan. Demo ini mengandungi 8 buah lagu keseluruhan durasinya dalam lingkungan 9 minit 30 saat. Beberapa lagu diiringi intro dan outro berupa sampel dialog dipetik dari filem patriotik “Sarjan Hassan” (arahan / lakonan lagenda P.Ramlee) namun ia tidak membawa maksud Sarjan Hassan itu sendiri sebuah band nasionalis. Secara muzikal, Sarjan Hassan dalam demo ini menyajikan jenis muzik yang cukup pantas mainannya, berdesup lajunya, begitu juga penyampaian vokal yang berkelajuan tinggi. Mereka menyalurkan irama Fast Hardcore Thrash yang begitu energetik, pada masa yang sama inovatif dalam aspek struktur riff dan susunan muzik. Segar dan kuat dos-dos Thrashcore di dalamnya. Vokal menjerit dan meneriak lantang menyampaikan lirik-lirik yang mesejnya cukup “punk”, merangkumi kritikan politikal dan sindiran sosial. Sarjan Hassan pasti akan menarik anda untuk mosh bersama lagu-lagu mereka. We Will Thrash You!!
facebook.com/sarjan-hassan-357049958740
facebook.com/basementrekordz

Rebiu | TORMENTOR – Blasting Torment


TORMENTOR – Blasting Torment
Hellförced Records
Tormentor kembali berkarya dan buahtangan terbaharu mereka adalah sebuah rilisan EP dalam format pro-tape berjudul “Blasting Torment”. Saya tanpa ragu-ragu mempertimbangkan rilisan EP bermuatan 4 buah lagu ini satu susulan terbaik dari Tomentor terhadap demo terdahulu, “Thrash Assault” (2013). Tormentor yang kini bergerak secara 3-piece [hanya dibarisi oleh JayJay (bass/vokal), Unyil (gitar) dan Alen (dram)] tampak lebih dewasa menerusi EP 2017 “Blasting Torment” dan kian menghampiri halatuju serta identiti muzik Thrash Metal yang mereka kehendaki. Rakaman untuk EP 2017 ini berlangsung pada dua tarikh berbeza; Kelibat Bangsat (track no.1) dan Human Moron (track no.4) pada 9 Mac 2015 manakala Blasting Torment (track no.2) dan Hybrid Children (track no.3) pada 6 Februari 2016. Semua rakaman dan mastering dilakukan di BMT Studio, Penampang. Memang ada sedikit kelainan dari segi produksi bunyi dalam lagu-lagu yang dirakam pada fasa yang berasingan namun itu tidaklah memberi impak yang besar kepada kualiti menyeluruh EP ini. Secara rangkuman, 4 buah lagu ciptaan terbaharu Tormentor dalam “Blasting Torment” dimainkan begitu rancak, mengalir kencang dan penuh dengan keghairahan. Sesetengah bahagian diselitkan sedikit elemen melodik bagi mencetuskan variasi dalam komposisi lagu-lagu mereka. Anak-anak muda dari Tenom, Sabah ini amat berkuasa, bertenaga dan cukup merbahaya!. Lagu Hybrid Children paling menang, yang paling gila dan paling ribut. Saya anggap ia killer song dalam EP ini. Percubaan menggunakan bahasa ibunda dalam Kelibat Bangsat masih boleh dipuji namun saya kira vokal JayJay lebih cocok, lebih “jahat” dalam lagu-lagu berbahasa Inggeris. Kesimpulan saya untuk keseluruhan “Blasting Torment” berdurasi 18:01 minit ini, ianya adalah Thrash Metal sekolah-lama, diolah dengan niat untuk mendera menyeksa tengkuk leher anda.. tanpa henti, tanpa simpati!! Ini amat disyorkan!

Isnin, 8 Mei 2017

Rebiu | EXOTHERMIX – Extreme Disaster


EXOTHERMIX – Extreme Disaster
Independen
Petaling Jaya menawarkan sebuah lagi penjana Thrash Metal berpotensi. Di situ lahirnya kumpulan Exothermix hasil gabungan tenaga 3 anak muda berbakat besar; Yazzif Black (gitar/vokal), Wai (bass) dan Angah Nukehammer (dram) [Nota: line-up sewaktu rakaman Demo 2014 ini]. Kedatangan mereka bertiga dengan taruhan demo pertama “Extreme Disaster” bukan sekadar ingin memeriahkan suasana yang sediada, tetapi bersama misi memperkasakan irama Thrash Metal tulen juga visi mengangkat scene Thrash Metal Malaysia ke satu tahap yang lebih tinggi dan dihormati. Demo pertama berjudul “Extreme Disaster” telah dikeluarkan secara rasmi dilancarkan pada 17 Mei 2014 sempena penglibatan Exothermix dalam gig Budak Jahat II di Pennylane Studio, Sunway Mentari. Demo bermuatan 5 buah lagu ini dirakam di D’Chorus Studio, Shah Alam pada 6 Mei 2014 di bawah kendalian jurutera bunyi Sunny Razak. Kesemua lagu adalah ciptaan bersama ahli-ahli Exothermix sendiri manakala lirik pula ditulis oleh Yazzif Black. Angah Nukehammer juga menyalurkan kreativitinya menghasilkan kulit demo dengan grafik dan susunatur yang nampak menarik. Berikut adalah senarai lagu yang terkandung dalam Demo 1.0: 1. Extreme Disaster / 2. Total Death / 3. Thrash Mentality / 4. Infinite Brutality / 5. Kemusnahan (bonus track). Durasi keseluruhan 23:26 minit. Hasil pendengaran kesemua 5 buah lagu dari demo ini, saya berpendapat inilah rupa sebenar Thrash Metal sejati, tanpa putar-belit, tanpa teknikal keterlaluan. Agresi yang terus ke muka, menerobos telinga dan menghentam dada. Kualiti underground tidak memerlukan tingginya profesionalisma dalam kemahiran mengendali instrumen mahupun komposisi lagu, tetapi kejujuran yang menjadi roh sebenar sesebuah produk underground, semangat dan kesungguhan yang dijiwai serta cinta kepada apa yang dilakukan. Lirik kesemua lagu dalam demo ini turut dicetak di kulit dalam dengan harapan agar pendengar memahami lebih jelas akan mesej-mesej yang mahu disampaikan Exothermix. Smashing and Slashing!!! Thrashing and Banging!!! [Nota: rebiu ini suntingan dari ulasan / artikel yang asalnya saya tulis dalam blog EKSTRIM]
facebook.com/exothermixthrash

Rebiu | HEREAFTER – Insignia


HEREAFTER – Insignia
Witchhunter Productions / Evil Dead Production / Bullwhip Records
Hereafter kembali dengan mahakarya terbaharu, album penuh keempat yang dihasilkan lebihkurang 5 tahun selepas full-length terdahulu “Endcient” (2012). Album CD berjudul “Insignia” ini memuatkan 8 buah lagu, termasuk sebuah saduran iaitu Future World (lagu asal Helloween) di mana durasi keseluruhan menjangkau 31:44 minit. “Insignia” bermula dengan sebuah intro 2:04 minit – Time Continuum, sebuah track instrumental yang pantas, diwarnai solo-solo gitar menyengat dan membunuh. Entah mengapa fikiran saya melayang kepada guitar shredder Marty Friedman. Lagu-lagu seterusnya iaitu Command Centre, Trilateral Insignia, No Return From A Life, Cosmic Confusion dan The Signs Of The End adalah bukti bahawa Hereafter bukan sembarangan, mereka cukup luarbiasa dalam aspek penggubahan lagu, olahan dan susunan muzik. Kerja-kerja gitar oleh Nor Redza Rosli memang terbaik, matang dan berkemahiran tinggi. Riff-riff gitar begitu kreatif dan penuh variasi idea serta cukup teknikal dan kompleks binaannya. Intensiti lagu-lagu menjadi lebih likat dan padat dengan sokongan bassline yang menyerlah mainan Nur Haidir Nawawi dan padunya hentaman dram yang dipalu Tajul Iskandar. Dalam album ini, Hereafter juga menawarkan kelainan pada lagu Shit To The Max yang mana berbau Punk Rock dan ianya cukup bagus dalam mencetuskan kepelbagaian dalam “Insignia” malah lagu terakhir Future World pasti mengejutkan ramai pendengar dengan kemampuan pemain bass (Haidir) melontarkan vokal nyaring. Semenjak awal lagi Hereafter setia dengan konsep lirik bertemakan futuristik dan sci-fi. Ianya telah menjadi trademark Hereafter dan meletakkan mereka pada kelasnya yang tersendiri dalam scene Thrash Metal tempatan. Saya secara peribadi dari dahulu lagi menganggap Hereafter adalah jawaban Malaysia kepada Megadeth. Tanggapan saya ini tidak tersasar rasanya kerana band milik Dave Mustaine itu sememangnya salah-satu pengaruh utama dalam pembikinan muzik Hereafter selain nama-nama seperti Annihilator, Sodom, Death Angel, Sodom dan sebagainya. Keseluruhannya, “Insignia” sebuah album yang benar-benar berkualiti dari semua sudut dan amat-amat disarankan untuk dimiliki.
facebook.com/hereaftermetal
facebook.com/witchhunterthailand
facebook.com/evildeadproductions
bullwhiprecs.blogspot.com

Rebiu | ANTACID – Force of Thunder


ANTACID – Force of Thunder
Virus Rekordz
We are back to spread some fuckin' thrash! – sebaris kata yang tercatat pada inlay CD ini cukup jelas menyampaikan maksud Antacid telah kembali setelah lama berehat. Rilisan terakhir band asal Kajang, Selangor ini berupa split CD “Metal Chaos Across the World” (bersama Hatred dari Colombia) sekitar 2009. EP bermuatan 4 lagu ini telah membawa Antacid jauh ke Osaka, Jepun dan baru-baru ini di negara tetangga, Thailand. “Force of Thunder” yang keseluruhannya berdurasi 24:45 minit menghidangkan 3 lagu ciptaan baru dan 1 lagu (bonus) lama Living in Disorder (dari demo pertama, 2003) yang di-mastering semula. Antacid cukup jelas jauh lebih matang dalam EP ini, sejajar dengan kian dewasanya ilmu dan pengalaman mereka dalam membikin dan mempersembahkan muzik Thrash Metal. Kaliber Antacid dalam Thrash telah lama terbukti. Karya-karya mutakhir dalam EP ini kedengaran lebih berat, guitarwork dan solo-solo begitu menyengat, hentakan-hentakan padu ditambah pula nuansa bunyi yang cukup terasa aura old-school Thrash dulu-dulu. Menarik juga, vokal dalam bonus Living in Disorder dibawa oleh Rex Killer, gitaris utama Antacid. Ia mengimbau kembali sejarah di mana mereka bermula. Vokal dalam tiga lagu pertama; Nuclear Inversion, No Turning Back dan Force of Thunder digalas oleh Fizan (Vault) yang menggantikan penyanyi asal, Sen a.k.a Nightcrawler. Sekiranya kalian pentaksub irama Thrash Metal klasik, karya-karya terbaharu yang mengimbau semula kegemilangan Thrash 80an.. inilah “Force of Thunder”… habuan dan makanan untuk anda!

BANGKIT! #4.5 dalam pembikinan!!


Apa khabar kawan-kawan? Untuk makluman korang, buat masa ni Bangkit! Fanzine dalam persiapan isu #4.5. Ini sebuah lagi Keluaran Khas – THRASH METAL BUATAN MALAYSIA atau dipanggil EDISI THRASH.MY. Isu ni takde kena-mengena dengan kedatangan Megadeth baru-baru ni atau apa-apa gig atau perayaan, haha.. benda ni tak plan, tapi aku terasa nak buat memandangkan ada beberapa band thrash tempatan yang rilis cd dan tape baru kebelakangan ni. Bangkit! Fanzine bukanlah tidak pernah atau mengasingkan muzik thrash dari skop pengisiannya. Sebelum ni, isu ke-3 menampilkan eksklusif band Atomicdeath. Thrash Metal itu sendiri bagi aku berkait rapat dan ada susur galur pertaliannya dengan Hardcore/Punk yang menjadi teras pengisian zine ini. Ok, mengenai Bangkit! #4.5 nanti akan ditampilkan ANTACID, HEREAFTER, VERMINATOR, TORMENTOR, SARJAN HASSAN, EXOTHERMIX, MILITANT ATTACK, MIE FTG (hok ni best wa cakap lu), VAULT, CENTRAL DISPOSAL, KREACION dan macam-macam lagi lah. Malas cakap banyak, aku pun tak hebahkan pasal pembikinan isu “keluaran khas” ni. Konon nak surprise lah, haha! Korang tunggu jer, target rilis pertengahan / hujung Mei 2017. Tengah kerja keras ni. Kbai.

Nota: Imej frontcover yang didedahkan di atas hanyalah sekadar draf dan tertakluk kepada sebarang perubahan.