Khamis, 31 Disember 2015

Rebiu | The Bollocks – Revival


The Bollocks – Revival
Sebolehnya saya tidak mahu komen panjang tentang The Bollocks. Ia sebuah nama yang tidak perlu lagi diperkenalkan. Mereka antara yang terawal merintis laluan punk dalam scene muzik underground tempatan. Dan mereka antara yang terbaik untuk dijadikan rujukan oleh generasi punk hari ini. “Revival” asalnya dalam format cakera padat keluaran Life On The Edge Records (2008) dan yang direbiu ini adalah rilisan semula oleh Basement Records (2014) dalam bentuk pita audio. Album ini, menurut pendapat saya, lebih keras dan berat muziknya, bahkan lirik-liriknya juga berbanding “Revolution” (Cass.EP 1997). Istimewanya, “Revival” memuatkan rakaman semula lagu lama The Bollocks; Police Federation (1994) dan No More War (1995) serta saduran Tak Mau Lagi (lagu asal Mass Separation). Dapatkan segera tape ini sementara stok masih ada. 
facebook.com/The-Bollocks-110977015614434

Isnin, 21 Disember 2015

Rebiu | V/A – A Sound From The Northern Sky Volume 1


V/A – A Sound From The Northern Sky Volume 1
Ini sebuah kompilasi di mana saya berasa cukup selesa untuk menikmati pelbagai genre muzik pada satu masa. Menariknya juga, ini usaha baik Raung Records menghimpunkan band-band asal Perlis dalam satu dokumentasi muzik bawahtanah. Savage membuka tirai bagaikan gempita metal yang berat dan padat. Saya kemudiannya hanyut dalam irama melankolik Moi Last Von yang memilukan. Merenggah menjulang tinggi semangat progresif mereka. Mengakhiri Side A, Ahmad Raimi umpama terapi jiwa dalam suntikan ambient ciptaannya. Beralih ke Side B, seni avant-garde metal Au Revoir sememangnya sentiasa berada pada kualitinya yang tersendiri, tanpa pencabar dan itu pasti. Villains A. City menghadirkan sesuatu yang menghiburkan dalam nuansa rock alternatif. Catagaxian cukup padu dan laju tanpa meninggalkan resepi melodik. Krosot menutup edisi pertama kompilasi ini dengan cukup sempurna melalui kebingitan Noise buatan mereka. Kompilasi ini cukup berbaloi untuk dimiliki cuma mungkin lebih baik jika ada info ringkas setiap band yang ditampilkan. Saya juga sarankan band seperti Dosa dan Wreckär berada dalam radar Raung Records untuk keluaran Volume 2 akan datang.

Rebiu | Klabu Asap – self-titled


Klabu Asap – self-titled
Punk yang diwarnai kepelbagaian dan kekayaan melodi manis, mesra dan ceria adalah sandaran utama Klabu Asap, sebuah band 3-piece dari Johor Bahru. Kelima-lima lagu dalam EP ini begitu menghiburkan, mudah dihadam, menambat hati pendengar turut serta menyanyikan setiap bait senikata yang didendangkan. Botak dan rakan-rakannya memiliki kemampuan yang baik dalam menghasilkan struktur riff dan susunan lagu yang menarik, kemas dan menangkap. Pujian juga perlu diberi terhadap penggunaan sepenuhnya bahasa ibunda dalam penulisan lirik band ini. Bermotifkan cinta, persahabatan dan kerinduan, objektif mesej yang disampaikan lebih senang difahami dan diterima akal. Kualiti rakaman EP ini memang bagus dan memuaskan (hasil kerja rakaman di Studio46 - Nyaring Studio). Saya kira Klabu Asap tiada masalah untuk melangkah lebih jauh. Mereka mempunyai peluang untuk berada di arus perdana sepertimana Flop Poppy mahupun Bunkface seandainya mereka mahu. 
facebook.com/klabuasapband

Rabu, 2 Disember 2015

Interbiu | KROSOT : 26.11.2015


KROSOT adalah satu nama yang telah begitu lama berkecimpung dalam pembikinan muzik elektronik/eksperimental Harsh Noise. Semenjak 90an lagi projek pemanipulasi bunyi bising ini mengembangkan nama mereka dengan pelbagai rilisan, samada fizikal mahupun digital. KROSOT dianggotai oleh individu yang bukan asing dalam scene underground tempatan. Individu yang dimaksudkan adalah Mack dan Maddy, kedua-duanya bermain dalam band noisegrind DOSA. Berdasarkan split tape terbaharu mereka bersama GORB yang begitu menarik perhatian saya, maka dianjurkan sebuah interbiu di mana hasilnya seperti berikut...

[01] Pasti ramai yang tidak mengenali Krosot. Bila dan bagaimana ianya bermula? Siapa yang berada di sebalik projek ini? Bagaimana keadaannya Krosot hari ini berbanding fasa awal ia ditubuhkan?

Mack: Segalanya bermula pada sekitar penghujung 90an di mana saya di mana waktu itu saya banyak membuat tape trade dan salah seorang penpal saya dari Australia telah menghantar sekeping tape yang dipenuhi noise. Pada mulanya saya tidak begitu serius dengan tape tersebut, tapi lama-kelamaan saya dapati muzik tersebut melekat dalam jiwa saya. Bermula pada saat tersebut saya berjinak-jinak untuk membuat muzik noise, saya bermula dengan akustik noise, sebab ingin mencari kelainan sedikit dari yang saya dengar sebelum ini. Bermula pada itu, satu demi satu Krosot dipinang untuk pelbagai rilisan oleh label-label. Pada mulanya saya seorang sahaja sehinggalah kini Maddy join bersama. Sebelum tu memang ada saya jemput rakan-rakan seperti Fazri untuk tolong time live show. Krosot tetap sama sahaja dari mula sehingga kini, cuma alatan yang digunakan sahaja berbeza sedikit. Sekarang lebih banyak cuba untuk hand-made dan pateri  alatan-alatan sendiri.

[02] Bagaimana huraian tepat profil muzik (atau mungkin lebih sesuai jika diguna terma “bunyi”) noise dalam konteks Krosot?

Mack: Noise Manipulation.

[03] Merujuk kepada lagu “Taqiyah” dalam split tape bersama Gorb, boleh diperjelaskan bagaimana Krosot menghasilkannya? Apakah kaedah ataupun peralatan yang digunakan untuk mendapatkan bunyian sebegitu?

Mack: Kebanyakan lagu yang dihasilkan adalah spontan. Tak ada sangat planning bagai. Sebab kami nak rakam emosi yang cuba kami gambarkan masa tengah berdepan dengan alatan-alatan yang kami gunakan untuk hasilkan bunyi. Cuma bila dah rekod, kami akan dengar dan touch up mana-mana part yang kami rasa perlu atau tinggalkan as is. Untuk rekoding tersebut kami menggunakan beberapa alatan buatan sendiri dan juga beberapa efek pedal untuk menambah perisa. Ianya disambung ke mixer hasil buatan tangan Maddy dan seterusnya ke tape deck.

[04] Tanpa suara mahupun senikata, dengan hanya bunyian membingit dan tidak jelas motifnya di telinga kebanyakan, bagaimana Krosot mahu menghubungkaitkan dengan mesej yang hendak disampaikan, maksud saya apa yang berselindung di sebalik setiap judul yang diberi?

Mack: Sebenarnya konsep kami bukanlah asing sangat pun. Ia sama macam konsep instrumental. Hanya lagu tanpa menyanyi. Cuma bezanya yang kami buat adalah pencemaran bunyi atau bunyi bising. Sebenarnya kita secara sedar atau tak dikelilingi oleh bunyi bising. Berbalik kepada apa yang saya ungkapkan di atas, apa yang terakam adalah emosi dan tenaga yang kami cuba ekpresikan mengenai sesuatu perkara yang ingin di sampaikan. Mungkin agak sukar untuk didengar atau dihadam oleh telinga sesetengah mereka yang belum “sampai”. Ada jugak kawan saya bereksperimen dengan rilisan tape dan cd KROSOT dengan terbalikkan tali tape kaset serta memainkan cd menggunakan turntable. Menurut beliau, mesej yang disampaikan amat jelas kedengaran jika berbuat begitu. Ada juga mungkin boleh mencuba.

Maddy: Sebenarnya kepuasan adalah matlamat utama di mana kami membina alatan sendiri dan dengan memperdengarkan hasil  bunyian yang kami record mahupun secara persembahan live. Jadi pendengar boleh berimaginasi sendiri dengan bunyi-bunyian tersebut dan ianya bebas.

[05] Krosot sebenarnya tanpa pengetahuan ramai telah begitu banyak mengeluarkan produk. Puluhan rilisan mengisi senarai diskografi Krosot. Ceritakan antara rilisan-rilisan terpenting dalam sejarah Krosot?

Mack: Semua penting sebab semua adalah dokumentasi sejarah projek ini. 

[06] Bagaimana persembahan “live” Krosot dapat didefinasikan?

Mack: Kaku tapi bising.

Maddy: Saya cuba untuk menggerak-gerakan badan mengikut alunan dan lantunan hasil bunyian bising.

[07] Bagaimana pula suasana atau scene Harsh Noise / HNW di negara kita Malaysia?

Mack: Itu saya kurang arif. Maafkan saya.

Maddy: Saya lihat semakin banyak penglibatan band/individu yang mula menghasilkan noise. Ada juga yang menganjurkan acara seperti Noise Fest dan sebagainya, jadi ini sesuatu yang sangat bagus.

[08] Saya dimaklumkan label Raung Records bakal mengeluarkan kompilasi projek/band Noise tempatan. Berikan maklumat tentang itu?

Maddy: Ya. Dalam perancangan di mana saya cuba kumpulkan sebanyak mungkin local band/individu yang terlibat dengan noise dan akan keluarkan sebuah kompilasi. Jika ada yang berminat boleh contact saya di facebook.com/raung.rekod.

[09] Apakah rilisan-rilisan terbaharu serta perancangan akan datang dari kem Krosot?

Mack: Membina lebih banyak alatan sendiri serta menguji tahap ketahanan alatan tersebut agar ianya tidak hanya boleh pakai sekali sahaja. Juga merakam emosi dengan memanipulasikan bunyi bila ada masa dan bila rasa nak rakam.

Maddy: Rilisan terbaru tengah planning untuk  e.p. cassette dan yang terdekat saudara Rahman (circuitrip) dari Singapura akan mengeluarkan sebuah  kompilasi noise dan kami juga tengah mencari bahan-bahan buangan seperti mainan berbunyi dan meneliti cuicuit diagram untuk membuat alatan baru.

[10] Terima kasih kerana sudi memberi respon kepada interbiu ini. Ada apa-apa yang hendak diperkata sebagai penutup temubual?

Mack: Terima kasih.

Maddy: Terima kasih saudara Pyan atas interview ini.

Terima kasih juga kepada Mack dan Maddy yang sudi meluangkan masa untuk bersama dalam sessi interbiu ini. Selamat maju jaya diucapkan kepada KROSOT. Semoga karya-karya yang dihasilkan dapat diterima ramai terutamanya di tanahair sendiri di mana scene muzik elektronik / eksprerimental sebegini agak kecil dan terpinggir. Kenali KROSOT di krosotofficial.blogspot.my atau hubungi xmackx@email.com untuk sebarang maklumat.
– Interbiu oleh Pyan Nathias (26/11/2015)

Rabu, 25 November 2015

Rebiu | Con-Damn The Corruptor – From North To South Tour 2015


Con-Damn The Corruptor – From North To South Tour 2015
CD-R ini adalah keluaran khas dari Con-Damn The Corruptor sempena mini-tour band asal Inanam, Sabah ini di Semenanjung sekitar awal April 2015 lalu. Ianya terhad kepada 100 salinan sahaja dan mengandungi 3 buah lagu; Lost of Humanity, Perasuah, dan Lost of Humanity (versi akustik yang diambil dari “Kami Penghasut” 4-way split). Saya sukakan CD-R ini. Punk jenis bawaan Con-Damn The Corruptor memang kegemaran saya. Lagi pula lagu-lagu yang dimuatkan adalah selain dari yang ada dalam “self-titled” CD mereka. Salinan saya bernombor: 86/100.
facebook.com/ConDamnTheCorruptor
reverbnation.com/condamnthecorruptor

Rebiu | Con-Damn The Corruptor – self-titled


Con-Damn The Corruptor – self-titled
Album sulung dari band punk kelahiran Sabah Con-Damn The Corruptor ini dikeluarkan secara bersama oleh Akar Press dan Broken Noise Records. Di dalamnya terkandung sejumlah 12 buah lagu, termasuklah 3 yang terakhir dirakam secara Live Acoustic dimuat sebagai bonus. Menurut pendapat saya, irama punk yang menjadi usungan Con-Damn The Corruptor begitu dekat dengan masyarakat yang rebel. Ianya mengingatkan saya band-band seperti Carburetor Dung (Malaysia) dan Marjinal (Indonesia). Sememangnya, CD ini cukup-cukup sarat dengan bangkangan dan bantahan terhadap isu-isu diskriminasi, penindasan serta ketidakadilan terutamanya di persekitaran ruang-lingkup kehidupan mereka. Punk bikinan Con-Damn The Corruptor bukan sekadar hiburan dan santai kosong. Ini punk yang dalamnya ada jiwa. Ini punk yang dimainkan dengan rasa. Con-Damn The Corruptor sesungguhnya rangkuman suara rakyat Sabah.
facebook.com/ConDamnTheCorruptor
reverbnation.com/condamnthecorruptor

Isnin, 23 November 2015

Rebiu | Krosot / Gorb – Split Tape


Krosot / Gorb – Split Tape
Gelarlah aku poser jikalau menikmati dan menghargai sesuatu karya non-metal itu satu kesalahan di bawah akta “true metal maniac”, haha. Kali ini aku nak bercakap tentang split tape yang genre-nya jatuh di bawah profil muzik elektronika. Krosot adalah pencernaan bunyian harshnoise dijana oleh dua anggota kumpulan noisegrind Dosa. Kemahiran Amir dan Madi memanipulasi bunyi dari gajet dan circuit bending menghasilkan lagu Taqiyah (side A) yang kedengaran merenjat dan menggetar bagai terkena kejutan elektrik. Gorb pula juga bukan nama baru. Air tangan saudara Jadam (gitaris Necrotic Chaos / Profane Creation) telah aku dengari sejak debut demo (1994 tak silap) berbau Techno/Industrial. Dua lagu dalam split ini (side B); Jauh Di Mata dan Abcess adalah revolusi Jadam selepas 20 tahun bereksperimentasi melalui Gorb. Lagu-lagunya seperti gubahan remix yang asyik dan mengkhayalkan hasil gunapakai software tertentu. Maaf kiranya tafsiran aku melalut dan kelaut. Aku mengulas dari kacamata seorang metalhead. Yang pasti, split tape ini eksplorasi bunyi menerusi aplikasi perkakasan dan perisian. Hanya untuk mereka yang bersedia untuk berada dalam dimensi lain. Keluaran istimewa Raung Records sempena Cassette Store Day 2015.
reverbnation.com/gorb
facebook.com/raung.rekod

Rebiu | Gelanggang Filem – Isu #7


Gelanggang Filem – Isu #7
Gelanggang Filem Fanzine pada dasarnya tiada kaitan dengan scene muzik bawahtanah Malaysia. Akan tetapi, saya mengikuti perkembangan dan memiliki kesemua isu terbitan Gelanggang Filem kerana sifatnya yang DIY dan underground. Fanzine ini berkisarkan industri perfileman tempatan. Ia dikendalikan oleh seorang anak muda asal Kelantan bernama Farid bin Ahmad Saleh aka Xrantarox Farid. Beliau adalah pelajar Diploma Teknologi Kreatif (Skrin), Fakulti Filem, Teater dan Animasi di UiTM Kampus Puncak Perdana. Kelebihan yang ada pada beliau, berserta minat terhadap muzik underground diadun dan diselaraskan sebaiknya dalam penghasilan Gelanggang Filem Fanzine. Ulasan ini akan mengambil beberapa mukasurat kiranya saya mahu bermula dari isu pertama, justeru itu fikir saya lebih baik terus mengambil isu terakhir (setakat ini) iaitu #7 yang kebetulan juga sebuah edisi istimewa yang ada hubungannya dengan scene muzik Oi! dan skinhead iaitu filem Ophilia. Isu #7 ini adalah yang paling nipis (hanya 40 halaman mukasurat) dan buat kali pertamanya tampil dengan kulit luar tanpa warna berbanding isu-isu terdahulu. Ophilia yang diwar-warkan sebagai filem skinhead pertama di negara ini diberi highlight menyeluruh; bermula dengan wawancara khas bersama pengarahnya Raja Mukriz, temubual berasingan bersama dua pelakonnya; Pekin Ibrahim dan Kodi Rasheed, catatan penulis cerita Lyn dan diakhiri sebuah rebiu panjang lebar 3 mukasurat ditulis saudara Farid sendiri. Perkara lain yang mengisi isu kali ini hanyalah sebuah interbiu bersama Nam Ron yang berbicara tentang Teater Kompilasi-nya. Di akhir ulasan ini, bukan sahaja berkaitan isu #7 ini tetapi merangkumi semua isu-isu terdahulu, Gelanggang Filem adalah sebuah penerbitan serius dalam cara penyampaian yang santai dan bersahaja. Di sini tiada ruang untuk karut-marut gosip-mosip, cerai-berai artis dan hidup mewah selebriti. Teruskan karyamu Farid.



Ahad, 22 November 2015

Rebiu | John Macbaren – self-titled


John Macbaren – self-titled
Hardcore Punk yang dimainkan dalam tempo yang pantas dan singkat. Berbekalkan 6 buah lagu, EP ini tamat dalam masa hanya 5 minit. Band-band seperti Black Flags, Dead Kennedy’s, Minor Threat dan seumpamanya mungkin sebahagian dari asas pembentukan muzik John Macbaren, tetapi saya lebih selesa mentafsir band ini mengikut apa yang saya dengari: CERGAS dan CERDAS! Cergas atas sebab kelajuan dan kecepatan yang mereka persembahkan. Cerdas atas dasar kebijaksanaan olahan dan susunan lagu yang dipamirkan. Tambah menarik, John Macbaren turut menyuntik sedikit elemen ‘harshnoise’ dalam muzik mereka. Kesimpulan saya, ini adalah Fastcore! Ya... fastcore yang garang dan mesejnya tepat ke muka anda!!
facebook.com/johnmacbaren

Rebiu | Misgive – Short Skirts, Shot Guns


Misgive – Short Skirts, Shot Guns
Kenapa? Tak percaya ke? Yeah.. ini Misgive. All-female punk rock from Kota Kinabalu, Sabah. “Short Skirts, Shot Guns” EP mempertaruhkan 5 buah lagu punk yang rangup, enak dan tidak henti-henti mengajak pendengar berlari serta menari bersama (alunan iramanya). Musically inspired by bands like Bad Religion, Rancid, NOFX.. you name it! Sesambil asyik melayani lagu demi lagu dalam EP ini, anda pasti juga beberapa kali tertelan air liur membelek gambar awek-awek cun yang menganggotai kumpulan ini. Apapun, jangan diperlekehkan mereka hanya kerana mereka wanita. Misgive hebat dan berbakat! Bulih bah kalau kau!
facebook.com/Misgive.Official

Jumaat, 20 November 2015

Pengenalan – UP THE PUNX


Blog ini dikendalikan oleh Pyan Nathias, seorang metalhead yang turut meminati dan menghargai scene punkrock, hardcore, elektronik dan lain-lain muzik underground non-metal di tanahair tercinta ini. Bagi yang tidak mengenali Pyan Nathias, saya adalah editor NATHIAS fanzine dan media online EKSTRIM. Tujuan asal saya mengujudkan blog ini hanyalah untuk arkib atau dokumentasi segala minat dan penulisan saya terhadap bahan-bahan yang selain daripada muzik metal yang menjadi keutamaan saya. Ia mungkin jika sesuai saya sumbangkan kepada beberapa fanzine tempatan yang menyokong gerakan muzik punk/hardcore atau jika ada keizinan, kemungkinan juga saya realisasikan sebuah fanzine saya sendiri. Info: facebook.com/piankvlt

NATHIAS FANZINE
facebook.com/nathiasmag
facebook.com/nathiaszine
nathiasmag.blogspot.com

EKSTRIM - Media Muzik Metal Malaysia
ekstrim-info.blogspot.com
facebook.com/ekstriminfo

BLAZT PROMOTION
facebook.com/blaztpromotion
blaztpromotion.blogspot.com

DEATHSALES DISTRIBUTION
facebook.com/deathsales
death-sales.blogspot.com

Foto: Senja di Sutera Harbour / Tanjung Aru, Kota Kinabalu. 17 November 2015.