Selasa, 29 November 2016

Interbiu | TIKAMxLARI : 22.11.2016


TIKAMxLARI dari Lahad Datu, Sabah menggalas muzikal Thrashcore. Terdiri daripada Wansejak (vokal), Mimin (gitar) dan Epung (dram), mereka baru sahaja melepaskan rilisan sulung, Demo 2016 pada pertengahan Oktober lepas. Ikuti interbiu ringkas bersama Mimin.

Bila dan bagaimana tercetusnya idea penubuhan TIKAMxLARI? Siapa anggota kumpulan band ini? Sebelum ini atau pada masa yang sama kalian ada bermain dengan band-band lain?
TIKAMxLARI ditubuhkan pada tahun 2014. Idea itu muncul kerana mahu memperbanyakkan lagi local band dalam scene di Lahad Datu. Band ini dianggotai 3orang jejaka iaitu Wansejak selaku vokalis lari tempoh manakala Mimin sebagai guitaris dan Epung pula drummer. Selain itu, Mimin dan Epung juga bermain dengan BACK FOR REVENGE.

Apa yang dimaksudkan dengan nama band TIKAMxLARI? Bagaimana nama ini boleh dikaitkan dengan muzik & lirik gubahan kalian?
Nama band ini sebenarnya tiada maksud apa-apa pun dan tiada kaitan muzik dengan lirik kami, cuma terlintas di fikiran sewaktu kami tengah bercerita tentang kes orang kena tikam lari dan kami pilih TIKAMxLARI untuk dijadikan nama band kami.

Mengapa memilih muzik Thrashcore sebagai genre muzik TIKAMxLARI? Berikan nama-nama band yang memberi pengaruh kepada pembentukan muzik kalian?
Kami suka muzik yang laju. Influence kami: Sarjan Hassan, Jalan Sehala, Abnormal Psychology, Arah Kiri, Langgar Lari, Makhlok Perosak.

Demo 2016 telahpun dikeluarkan pada 16 Oktober 2016 dan ia merupakan rilisan sulung dari TIKAMxLARI. Apa yang terkandung dalam demo tersebut dan nyatakan bagaimana proses rakaman berlangsung?
Demo 2016 TIKAMxLARI mempunyai 4 track iaitu; 1) Intro, 2) Tikam Lari, 3) Bangkai Hidup, dan 4) Kami Bukan Fighter. Semua lagu direkod oleh Sam dengan cara yang tidak profesional hahahahah dengan hanya menggunakan software FL Studio, manakala drum direkod live di Faid Studio.


TIKAMxLARI benar-benar puashati dengan apa yang dihasilkan dalam demo cd tersebut? Ada apa-apa kekurangan yang perlu diperbaiki dalam material akan datang?
Alhamdulillah kami berpuas hati dengan Demo 2016 pertama kami, dari segi kualiti bunyi inshaAllah akan diperbaiki untuk material yang akan datang.

Apa perkara-perkara yang disentuh dalam penulisan lirik-lirik lagu kalian dalam demo tersebut?
“Tikam Lari” cerita tentang seseorang kawan yang suka cakap belakang tentang kawannya sendiri. Manakala  “Bangkai Hidup” tentang seseorang yang mahukan revolusi tapi langsung tidak menunjukkan sebarang aksi. Lagu “Kami Bukan Fighter” pula pasal orang suka menggunakan kekerasan sebagai jalan penyelesaian.

Artwork yang ditampilkan pada kulit cd agak menarik. Siapa yang lukis dan apa maksud tersirat disebalik artwork tersebut?
Artwork TIKAMxLARI dilukis oleh Mazwan. Ianya adalah hasil buah fikirannya sendiri membayangkan TIKAMxLARI sedang bermain di dalam gig.

TIKAMxLARI turut serta dalam acara Nunukan Musik Berisik vol.2 “Bersatu Kita Kuat” di Kalimantan Utara, Indonesia. Kongsikan pengalamannya?
Satu pengalaman baru yang tidak dapat dilupakan dan sukar untuk diceritakan di sini hehehehe! Pokoknya di sana memang power. Kami dari TIKAMxLARI ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang terlibat dalam menjayakan event tersebut, terutamanya Mugie serta keluarga yang menjaga kami selama 4 hari ketika berada di sana serta komuniti NUSA dan NKHC serta kawan-kawan dari Tarakan dan pulau sekitarnya. Tidak lupa juga kepada crew yang berkerja keras dan awal event sehingga menjayakan event ini. Terima kasih banyak kepada kawan-kawan yang sanggup datang dari jauh semata-mata datang untuk support event ini. Kami di sini juga ingin memohon maaf dari hujung rambut hingga ke hujung kaki sekiranya ada salah silap semasa berada di sana. 

Sebagai penutup, apa pendapat kalian tentang scene Hardcore/Punk di Lahad Datu dan mengapa TIKAMxLARI perlu diberi perhatian?
Scene hardcore/punk di Lahad Datu semakin maju dengan adanya band-band yang sentiasa aktif dalam scene dan sentiasa menyokong antara satu dengan yang lain. Kami sendiri pun tidak tahu mengapa TIKAMxLARI perlu diberikan perhatian sebab band kami pun juga sama dengan band-band yang lain tiada yang istimewa heheehe! Terima kasih Pyan Nathias kerana sudi interview. Harap zine Bangkit! akan terus maju.

KIBOTA – The Chaos Rockerz


Doodle budak punk mohawk ini sebenarnya lakaran spontan seorang sahabat bernama Adi Herman sebaik sahaja beliau menerima naskah Bangkit! #1. Ia dilakar pada belakang envelope kiriman zine tersebut yang diterimanya pada 10 Jun 2016. Simply, ia menarik perhatian dan aku sangat menghargainya. Tak ramai yang ada bakat melukis sepintas lalu seperti Adi yang turut digelar Pendekar Mustar di akaun facebook beliau. Aku terfikir ada baiknya aku tukar ilustrasi (cilok dari internet) pada banner / header blog aku Up The Punx dengan yang ini. Barulah nampak ada originality, tak gitu?. Automatically, ia secara rasmi aku anggap maskot kepada Bangkit! Fanzine. Budak mohawk ini diberi nama KIBOTA. 

Eh, siapa atau apa itu Kibota??? Kebetulan cerita berkaitan Kibota menjadi bahan bicara antara aku dan Adi beberapa hari sebelum doodle ini terhasil. Masa tu kami deal untuk trade antara Bangkit! #1 dan zine karya beliau Bisak Palak #1. Adi adalah anak jati kelahiran Bintulu, Sarawak. Aku beritahu Adi yang aku pernah stay Bintulu, tahun 1988 hingga pertengahan 1991, study di UPM Kampus Bintulu. “Uihhhh zaman lama tu... saya kecik lagi masa tu, haha!”, jawab Adi. Cepat masa berlalu. Dah 25 tahun aku tinggalkan Bintulu. Rindu rasanya kat Bintulu. That time aku selalu beli kaset metal/rock kat satu kedai muzik sekitar bandar tu, lupa dah nama kedai tu. Sekarang ni mungkin dah banyak berubah dan membangun. Dulu airport tengah-tengah bandar. Adi maklum sekarang airport dah kat tempat lain, dah ada shopping complex sekarang. Aku tanya: “KIBOTA... pernah dengar?”. Selamba rock Adi respon: “gengster tu!”. 

Memang betul kata Adi. Kibota itu satu kumpulan gangster atau samseng yang berkeliaran aktif di bandar Bintulu pada masa tersebut. Aku pun cerita kat Adi satu perkara yang tidak aku lupakan hingga hari ini: “(Kibota) kuat paw budak-budak UPM yang keluar ke bandar dulu-dulu. Tapi aku save. Ada satu hari tu, ada sorang mamat duduk depan aku. Duit dia jatuh, bergulung-gulung berikat beb. Tak tau berapa ratus ribu. Aku ambil bagi dia. Aku cakap “bang.. duit abang jatuh”... Since that day tiap kali ke bandar, tiap kali terjumpa, dia mesti tegur aku. Sesekali lepak borak-borak. Dia bagi aku t-shirt... tertulis KIBOTA. Dia cakap dia ahli kumpulan tu”. 

Begitulah kisahnya. Kiranya aku selamat dan terlindung dari kena paw, haha!. Aku pun dah tak ingat nama mamat tu dan t-shirt Kibota yang super rare tu pun ntah mana hilang. Syukurlah, Adi beritahu sekarang geng-geng kibota dah takde. Banyak dah insaf dan ada yang jadi tabligh. Aku lupa apa maksud Kibota. Tak silap aku ia akronim pada nama penuh kumpulan tu. Adi cuma maklum kibota tu senjata yang dibuat daripada besi yang melekat kat penumbuk. Kenangan itulah yang mahu aku abadikan pada doodle ini. Pelukisnya Adi dari Bintulu dan Bintulu mengingatkan aku kepada Kibota. 

Apapun, jangan pula disalah anggap. Gangsterisme atau kegiatan samseng tidak ada kaitan langsung dengan zine Bangkit!, blog Up The Punx apatah lagi scene Hardcore Punk. Scene ini sihat dan berwawasan. Punk Makan Sampah yang pernah heboh satu ketika dulu adalah fitnah dan pembohongan dari media kerajaan yang tidak beretika. Nazi Punks boleh pergi mampus, fuck off!. Kibota di sini tidak membawa maksud yang tidak baik. Malah rasanya ada sedikit pengajaran dari apa yang aku ceritakan di atas tadi. Kalau kita berbuat baik kepada seseorang, biarpun kita tahu orang itu bukan orang baik (jahat), Tuhan akan membantu kita dan memberi kita lebih banyak kebaikan (perkara-perkara yang baik).

Terima kasih buat Adi Herman di atas doodle Kibota dan keizinan menggunakannya sebagai maskot Bangkit! Fanzine. Bagi yang belum mengenali Adi, beliau adalah seorang penulis kreatif yang berbakat besar. Dialah individu di sebalik buku Antologi Cerpen “Pentagram Di Atas Pusara”, tunjang utama zine Bisak Palak (Antologi Penulisan Kreatif Warga Bintulu) serta juga ahli band experimental grindcore Tahi Suci. Adi Herman boleh dihubungi di gautama_81@yahoo.com atau facebook.com/adiherman696.


NOTA: Sepertimana disiarkan dalam BANGKIT! #2.5

Ahad, 20 November 2016

Notasi | Ulangtahun Pertama UP THE PUNX


Hari ini, 20 November 2016 adalah ulangtahun pertama UP THE PUNX setelah setahun usianya aku memuat naik catatan pengenalan blog ini pada tarikh yang sama tahun lalu (2015). Aku amat berharap agar kandungan dan pengisian blog ini menyalurkan banyak maklumat dan bahan bacaan mengenai scene Hardcore Punk dan DIY tempatan. Blog sederhana ini telah berkembang dan mendorong kepada penerbitan BANGKIT! FANZINE. Terima kasih diucapkan kepada kalian semua yang sudi singgah dan menyokong blog serta zine yang aku kendalikan. Ini adalah wadah “Hardcore Punk, Solidariti dan Kebebasan” sumbangan kecil dari aku; dari kacamata seorang metalhead.

Sufian Mohamed Salleh a.k.a. Pyan Nathias

Interbiu | HERIDA PROFUNDA : 11.11.2016


HERIDA PROFUNDA is a 4-piece Hardcore Crust / Metalpunk band started by vocalist, Ed in his hometown; Gorzów Wielkopolski, Poland. Guitarist, Jedras and the drummer, Jachu are from Poznań – a city on the Warta River in western Poland. Poznań is basically where the band members usually meet, they start tours from there and regularly rehearse at Rozbrat Squat – the longest occupied space in Poland, houses social, political and cultural activities that oppose the world of Authority and profit, of social and class divisions. Dawid, or his nickname Gavlish (bass) is from Zielona Góra. It’s quite fucked-up situation for the band as said by Ed, but in spite of all these difficulties, we believed that Herida Profunda is among the most promising bands we need to look into, not to mention the two releases they put out are truly amazing! Ed, who have moved and lived in UK for 3 years now, with us at the moment to talk further about Herida Profunda.
Conversation by Pyan Nathias

(1) Hello there. How’s life look like in Poland lately? Does the country still related to and/or practice communism / nazism in their system. Do you believe in and support the ideology?

Hi. I’m a Polish bloke but I don’t live in Poland any more. I have moved to UK in June 2014 but I’m quite often in Poland when we play gigs or have band practice.

Situation in Poland is quite fucked up. We currently have ultra catholic, right wing goverment. Nationalism and far right has become some kind of fucked up fashion.

95% of society are christians: some of them are just statistics for church (cause they were baptised) but don’t give a fuck about religion and some of them are freak fanatics that promote homophobia, sexism and hatred to other cultures or religions.

Nationalists (this is how they call themselfs, but in fact they are just stupid boneheads) are still fighting communism although it has finished in 1989.

Us as a band and I’m sure all of us as private individuals are against both of this totalitar crap. We are left wing but we are not into communism. I guess due to our history. We are conscious enough to know that every extremism is wrong. We are 100% antifascist band. We have always been antifascist even before band started so if you really want to put us in any category: antifascist is correct description.

(2) Tell us anything behind the history of Herida Profunda? What encouraged you to form the band and what the goals for? We also need to know what does the band name stand for?

We played first gig in middle of 2012 but band was forming for a long time before that. We had few lineup change since then cause it was very hard to find people to play in my hometown. I think after our old drummer left the band due to personal reasons in beginning of 2016, Jachu have joned the band and i think now line up is very stable. 

I was doing vocals in other bands since I was a kid so when my last band split up in 2008, I started immediately to work to start something new. “Herida Profunda” was always on back of my mind as a great band name. It means “deep wound” in Spanish so – yes – we are Polish band with Spanish name :) but I think it suits perfectly :)

(3) How would you define and describe the musical sound of Herida Profunda? Based on your debut album and also the split, I heard that it was not just one specified (crust) music file but more than that, the elements of metal, grind and others existed and genuinely blended. Further elaboration please.

We never wanted to define out stuff just with one word or with one genre. Although stuff for split with Hellbastard was done with slightly different line up than our debut and you can hear that our music have changed, I think we still mix all styles and songs are different to each other. We wanted to take the best from all we love: punk, hardcore, metal, grindcore, crust etc. We just do our job and leave pigeonholing to reviewers.

(4) Who and/or What really influenced/inspired the band in making music and also the lyrical writings?

All members try to be involved in making new songs so all out songs is like mixture of ideas – mostly Jedras riffs are the starting point. Then if goes :) there is 4 off us and we listen to loads of bands. We exist in a DIY scene with punk ethics and we love it but for example, me or Jedras, we started our adventure with music as a young metalhead kid – and it always stays with you somehow, so obviously you can hear it in our music :) I’m responsible for lyrics and for me its a way to get rid of frustration and disgust to world we have done and people we become – usurpers of fuckin everything.

(5) Of all, what sorts of message do you put into your lyrics/songs? Why they are all written and sang in your mother-tongue language? Do you think that the messages properly reach and educate your listeners?

We have already considered that, but we unanimously decided to keep lyrics in Polish language. We like it they way it is. Yes, you are right saying that band should reach with their message to listeners. I think there always have to be message along with musical layer. I have no problem to say few words about lyrics during the gig. We always make sure there is a lyrics sheet with a release that will include English translation. All our lyrics (in Polish and English) are also available on our bandcamp.

(6) Let us know everything about your debut “selftitled” full-length (2013). How hard to make it out as the first attempt from Herida Profunda? Do you really proud with the end product; the recordings, the productions, packagings and feedbacks you got for it?

It was a hard start. We didn’t even have demo recorded and we decided to release debut full-length. I have transformed booking crew that I was involved in (not active any more) into DIY record label and release CD version. We have asked tons of record labels to do cooperation and release LP version. Finally we end up with 8 or 9 labels putting this out. Jedras (who was not a member of the band at that time) recorded all songs in his studio @ Rozbrat Squat – later when our bass player left the band he joined the band. I still like this stuff. We’ve got some good reviews and even after 3 years of releasing CD and LP there are still some limited tape runs released in various countries. Maybe we even consider LP repress some day :)

(7) So many versions of it, right? It shown that the name of Herida Profunda was widely spreaded and your music has been heard everywhere.

Yes, I have big discogs update to get together all versions and I think its 14 different versions right now: CD, LP + 12 limited tape releases in various country + 1 ongoing to be released soon :) I think it started naturally. We’ve got a chance to release tape version in Indonesia first, then I talked with our friends in Germany to do limited run and so on... so on... it spreaded across the globe :) 

We want to keep tape releases highly limited, in some special packaging (some are in cardboard boxes, some have a wax stamp, different colours of tape etc) to make it somehow special. And yeah! its a good way to spread our stuff in the other side of the world.

(8) Later in September 2015 the band back to strike with the second effort, in the form of split LP/CD teamed up with Hellbastard. The artworks on the picture disc looks wonderful. Who was behind those amazing arts?

Artwork for our side of the split was done by Rafal “Wechter” Wechterowicz from Too Many Skulls. He is amazing drawer and made quite big carrier on this. Luckily for us, he is a friend of the band that lives in same city and he is true DIY hardcore/punk kid (not so young anymore for a kid :D) and he agreed to work with us on this. Cris from WOOAAARGH also deserves big “thank you” for putting both CD and picture disc print outs and artwork together.

(9) Musicwise, what lies within your new musical compositions (in the split) that are (you think) more than what were offered via the debut? The energy? The improvised ideas? Whatsoever?

I think there is a big difference between out first LP and split with Hellbastard from the music point of view and its because all songs (riffs) for split with Hellbastard were mainly composed by Jedras – where first album were done with Mahau (who left the band just after recording session of 1st LP). I’m still hoping we are mixing all styles and not closing ourselfs just in one genre but split with Hellbastard have definitely more metal riffs. You can tell that Jedras is a Slayer and Napalm Death freak, hehehe!

(10) How do you managed to get huge collaborations by/from so many record/production labels for the split releasing and distributions? Do you see the split as another essential step taken by Herida Profunda and highly satisfied with it?

It was a big project to handle for me and Cris from WOOAAARGH – he took care of pressing vinyls and send out to other labels – but luckily everything went quite smooth. I was asking labels if they want to join the release. Cris was talking with already confirmed labels about collecting money for pressing, info / logos for artworks etc. It took a long time but after all we got enough labels to press 1000 copies of picture disc (200 copies comes with limited cover). Me personally, I’m very happy from final effect. I know some people don’t like picture disc releases but I love how it looks and I think it was a very good step for us as a band.

(11) Do you have any better than words to describe the UK’s metalpunk pioneer Hellbastard?

Definitely “Ripper Crust” started new era in UK’s (and I think not only) scene. Of course it’s hard to say nowadays that Hellbastard plays crust because their music changed a lot but I just love Scruff’s determination and passion – you can hear it in Hellbastard songs! Scruff is almost 20 years older then me and sometimes he have more energy and ideas then I do! I’m sure he will continue making new stuff and releasing new albums as long as he can cause its just something what keep him alive. I’m very happy to share release with Hellbastard.

(12) What are some of the most memorable live shows that the band participated in as to date? What could be the best description to depict Herida Profunda on stage?

We love to play gigs. We use to play lot more of them but now when I live in UK and rest of the band lives in Poland, its not as easy to tour. Still we try to play as often as possible. There was many awesome shows that we played. Some of them were quite unique: squatted public toilet or old and ruined tank factory in middle of forest :) I remember we played in a venue that was located near to slaughterhouse and you could hear pigs coming out of the building. We talked a lot about this during the gig, about vegan / vegetarian lifestyle. Few days later we received email from someone who saw us that night and decided not to eat meat after that gig. Fuck!! what a feeling. It was a first time when we felt that the message is really gets to people. I hope every Herida Profunda gig is received that way by public. That this is all more than just a music and having a beer on a gig.

(13) How do you rate the power of do-it-yourself (DIY) in the independent music scene these days? Does it practically relevant to please and to ensure the survival of underground bands like Herida Profunda?

Herida Profunda is 100% DIY band. Until now, every single tour we played was organized by us – not any booking agency. We are participating in releasing our stuff. Basically if not DIY movement our band would not exist. And I’m sure its a same story with millions of bands. Its all about helping and supporting each other. I think best thing about DIY scene is friendly attitude and that feeling that you can trust someone even I its a first time you see the person.

(14) What could be expected from the band in the near future? Do you have already write and record any new tracks?

Yes, we are doing some new songs. We are thinking about 2nd full-length but hopefully we will release 7" split before that. We are already planning some tours for 2017. We will play Eastern Europe (Latvia, Lithuania, Estonia) in March, then we play week tour in Spain with lovely grinders from Himura and we will play August summer tour and play at Chimpy Fest in London. So it will be busy year :) hopefully we will get enough days off at work :D

(15) Thanks for spending your time on this interview. You are free to express few last words on behalf of the Herida Profunda and please don’t forget to leave us with a nice message written in Polska?

Thanks a lot for interview. Come and say hello on the gigs! Our stuff is available for free download on our bandcamp so feel free to check it out. Na zdrowie!


heridaxprofunda@gmail.com

Nota: Interbiu ini dilaksana bagi tujuan kontribusi kepada zine HERMYTH #8, kendalian saudara Mohd Azman Aziz dari Melaka. Hubungi: 0172796369.

Isnin, 7 November 2016

Interbiu | RADIGALS : 02.11.2016


RADIGALS adalah sekumpulan empat gadis radikal dari Kota Singa yang tidak perlu lagi diragukan keupayaan mereka dalam melantunkan irama Hardcore. Amarah dan suara tuntutan mereka cukup garang kedengaran menerusi lagu-lagu dan lirik tulisan band berkaliber ini. Ternyata status “wanita” yang ada pada gadis-gadis manis ini bukan satu sekatan untuk bergerak ke hadapan dalam bermain muzik keras Hardcore yang bukan juga calang-calang bikinannya. Ini wirawati Radigals, pejuang suara-suara wanita!
Temubual oleh Pyan Nathias

(1) Apa khabar? Terima kasih sudi untuk ditemubual. Sebagai pengenalan, boleh kalian kongsikan sedikit bagaimana tercetusnya idea dan perjalanan awal penubuhan band Radigals?

Alin: Khabar baik sekali. Terima kasih juga kepada anda kerana ingin interview kami. Sebelum kami bermula, kami mahu beritahu yang bahasa melayu kami kurang fasih hahah kerana sudah kebiasaan berbual campuran inggeris dan bahasa. Jadi harap maklum ya jika bahasa kami sucks. Hahah.

Esty: Radigals ditubuhkan dalam tahun 2012, kami sering lihat antara satu sama lain di shows tetapi tidak pernah berbual atau mengenali. Aku sama ex-vokalist Radigals memang sudah punya plan untuk buat band cuma kami tidak punya ramai kawan wanita di dalam scene hardcore di sini. Jadi masa tu, band All for Nothing main di Singapore lalu dia berkenalan sama beberapa wanita lain. Dari itu, kami mengajak Alin untuk bermain guitar sama kami. Dan kami mengajak satu drummer wanita metal yang kami kenal juga untuk main bersama. Kami berlatih dan main untuk shows, along the way kami ada pertukaran line-up dan sekarang kami punya Aisyah (Vokal), Cheryl (Drums), Alin (Guitar) dan saya, Esty (Bass).

(2) Dari mana kalian perolehi kemahiran bermain alat muzik?

Alin: Alin bermula bermain gitar pada umur 12 tahun. Bermain genre Hardcore pada umur 17 tahun dengan secara bersendirian. Esty belajar bermain bass apabila band ini dicantumkan, melalui youtube video tutorials.

(3) Adakah sukar untuk membentuk sebuah band yang kesemua anggotanya terdiri dari kaum hawa? Bagaimana kalian melihat band-band lain atau keseluruhan scene di mana secara umumnya didominasi oleh lelaki menerima kehadiran Radigals?

Alin: Agak sukar kerana harus melayani perangai masing-masing!! kah kah kah. Gurau aja! Saya percaya setiap band akan mengalami berbagai masalah. Kami tidak langsung rasa didominasi oleh lelaki kerana kami di sini hanya mahu membuat lagu dan berseronok seperti mereka.

Esty: Tidak susah kalau kami semua punya mindset yang sama, hormat antara satu sama lain dan boleh bekerjasama. Ia amat susah kalau kami semua secara individu tak kira apa gender punyai passion yang berbeza.

Alin: Kami amat gembira kerana kami diberikan sokongan dari band-band lain dan juga yang di dalam scene ini. Lebih banyak sokongan dari diskriminasi. Tapi tidak menjejaskan kami langsung.

(4) Pernah tidak Radigals mendapat sebarang kritikan atau sindiran bahawa kalian tidak mampu dan tidak layak bermain muzik keras dan berat seperti Hardcore?

Alin: Pernah!! Pernah sekali Alin disuruh keluar di sebuah gig. Agaknya seseorang tu rasa yang Alin tidak layak bermain musik atau bermain gitar? Tapi pemikiran harus postitif!

Esty: Ramai di antara kami sebenarnya pernah mendapat diskriminasi katakan kami tidak boleh main music, band wanita seperti kami hanya boleh tahan buat sementara sahaja, ada juga memberi komen tentang badan kami dan penampilan kita. Most of the time, we don’t give a fuck la ataupun kami akan berbual sama orang itu secara tegas beritahu mereka jangan ganggu kami dan menyuruhnya beri kami peluang untuk have fun.

(5) Apapun, tahniah kerana Radigals telah membuktikan yang kalian sememangnya sebuah band yang berwibawa, memiliki karisma serta berpotensi besar. Apa definasi sebenar muzik Hardcore bawaan Radigals?

Alin: Terima kasih! Pada kami hardcore itu positivity, friendship, anger dan juga cabaran dalam kehidupan kami.

(6) Ceritakan serba ringkas bagaimana proses sesebuah lagu ciptaan Radigals ditulis? Bahagian-bahagian mana yang dititikberatkan dan diberi lebih keutamaan dalam menyedia dan merakam sesebuah lagu itu?

Alin: Selalunya lyric kami ditulis apabila merasa marah. Pertama, kerana apabila kami marah dan kami tidak boleh buat apa-apa, satu cara untuk melepaskan kemarahan kami adalah secara menulis. Kedua, kami ingin mengongsi kemarahan kami kerana selalunya kemarahan ini adalah tentang orang-orang yang dua muka, tentang cabaran kami hadapi etc.

Esty: Secara keseluruhan, kami tidak punya bahagian yang spesifik, kami mahu menitikberatkan segalanya yang kami ingin memberitahu.

(7) Boleh senaraikan nama band-band yang sering dijadikan rujukan atau sumber inspirasi kepada kalian dalam menentukan halatuju muzikal Radigals?

Alin: Warzone, Expire, Down to Nothing, Suburban Scum. Untuk EP yang akan datang, inspirasi Alin adalah lebih daripada band-band Youth Crew!

Esty: Untuk saya pula, sikit lebih kurang sama dengan Alin cuma saya ada juga influence dari Turning Point, Breakdown, I.C.E, Firewalker, Shrapnel dan macam-macam.

(8) Terbaharu, Radigals telah mengeluarkan sebuah “selftitled” EP mengandungi 7 lagu; termasuk intro dan interlude. Ianya secara independen dalam versi cd-r dan format 8" lathe cut melalui Vanilla Thunder Records. Apa initipati EP ini? Kalian puashati dengan pengeluaran dan sambutan yang diterima?

Alin: Sungguh puas hati!! Ramai yang memberi sokongan mereka pada kami!! Kami berterimakasih kepada Azura Kathleen yang melukis cover kami, Aliff Osman dan Lexi untuk logo kami dan Apit yang menolong membentuk cd kami pada masa yang cepat.

(9) Dua label dari Malaysia; Exit Music dan VAG Records telah bekerjasama merilis EP tersebut dalam bentuk Cassette Tape.  Berikan sedikit komen kalian mengenainya.

Esty: Exit Music dan VAG Records meriliskan EP kami dalam format tape di KL Zine Fest 2016. Kami sangat berbesar hati kerana mereka ingin meriliskan kami sempena Cassette Store Day juga. Kami sangat berterima kasih dan bangga juga kerana kami adalah rilis yang pertama untuk VAG Records. Saya dan Alin dapat menghadiri KL Zine Fest dan Cassette Store Day, sangat gembira apabila bertemu dengan teman-teman di sana dan juga yang membeli tape kami.

(10) Radigals terlebih dahulu memulakan langkah awal menerusi Demo 2013. Bagaimana kalian melihat kepentingan demo ini sebagai sebuah dokumen introduksi Radigals di dalam scene Hardcore/Punk?

Alin: Sangat penting, kerana kami dapat mendedahkan diri kita lebih bukan hanya di dalam scene Singapura, tetapi juga di Malaysia dan Indonesia. Dari demo ini, kami punya organisers dari Johor dan Kuala Lumpur hubungi kami untuk bermain di sana dan dengan secara perlahan, ramai organisers luar dari Malaysia dan Indonesia juga mahu kami bermain di tempat mereka. Kami sangat berbesar hati kerana dapat peluang ini semua. Terima kasih semua kerana menyokong kami!

(11) Apa rangkuman lirik-lirik yang kalian tulis dan laungkan menerusi lagu-lagu Radigals? Adakah tema “wanita” itu sendiri menjadi teras utama dalam penulisan senikata lagu-lagu kalian?

Alin: Kami tidak selalu tulis tentang wanita. Kami hanya ada dua lagu yang ceritakan tentang wanita. Melalui lagu yang lain, rangkuman lirik-lirik lagu kami adalah tentang emosi yang terperap dalam diri kami.

(12) Radigals boleh dikatakan agak kerap beraksi live dalam gig. Pengalaman dan sambutannya sudah tentu pelbagai berdasarkan masa dan tempat. Boleh kalian terjemahkan dalam perkataan bagaimana aksi-aksi kalian di atas pentas? Adakah jantina kalian sedikit-sebanyak membataskan?

Esty: Hahah pada mulanya kami semua amat malu untuk beraksi di atas pentas kerana kami takut terjatuh atau apa-apa. Tetapi sekarang kami bedal saja la, chaos sahaja di atas pentas, saya paling suka turun dari stage dan enjoy bersama crowd apabila bermain bass. Jantina tidak sekali membataskan kami untuk melakukan apa-apa. Kami semua sama, boleh buat apa saja kami mahu.

(13) Terdiri daripada Aisyah (vokal), Alin (gitar), Esty (bass) dan Cheryl (dram); siapa dan bagaimana agaknya kalian di luar daripada bidang muzik?

Esty: Aisyah dan Cheryl bekerja di play house anak-anak kecil. Alin seorang pekerja retail dan photographer, dia juga membuat photo zines menangkap gambar-gambar wanita yang membuat sesuatu untuk perubahan. Esty seorang body therapist, mengurut di spa, membina punk theatre bersama teman yang lain, dan juga membuat zines.

(14) Apa permasalahan utama yang dihadapi golongan wanita di Singapura dan apa juga tindakan-tindakan yang diambil dalam usaha menangani masalah tersebut? Sebagai wanita, apa yang kalian ingin dan harapkan?

Alin: Masalahnya kami adalah minoriti, dan ramai antara kami rasa takut untuk meluahkan apa yang di dalam hati kami atau takut untuk menyumbang di dalam scene ini. Ramai di antara golongan wanita di Singapura tidak sedia untuk dikritik lalu mereka tidak membuat apa-apa tindakan. 

Esty: Antara satu sebab Radigals dicantumkan adalah untuk memberi motivasi dan semangat kepada wanita yang lain untuk memperjuangkan hak wanita. Kami juga sering berbual dan mengenali lain wanita di dalam scene ini, kadang-kala kalau kami lihat muka-muka baru, kami akan mengadakan perbualan dengan mereka membuat mereka selesa di sini. 

Alin: Kami hanya mengharapkan sokongan antara satu sama lain dan membuat benda secara ikhlas, dan jangan takut untuk menjadi diri sendiri.

(15) Sekali lagi terima kasih kerana meluangkan masa untuk interbiu ini. Maklumkan perancangan Radigals di masa hadapan dan sedikit kata-kata penutup?

Alin: Berpositif selalu teman-teman! Buka minda dan hati anda. 

Esty: Terima kasih kepada anda kerana sudi interview kami.

radigalshc.bandcamp.com


Nota: Interbiu ini dilaksana bagi tujuan kontribusi kepada zine DISTOPIA #1, kendalian saudari Sarajevo Amira Maisara. E-mel: zinedistopia@gmail.com.